Woensdag 12 april organiseren we 4 verdiepingssessies:

  • Hilversum: Workshop werken met de knowledge graph voor cultuur
  • Den Haag: Workshop Indicatoren digitaal erfgoed
  • Dordrecht: Webarchivering in Nederland
  • Dordrecht: Webarcheologie: van opgraving tot e-depot

Lees hieronder meer over de inhoud van de activiteiten en de manier waarop je je kunt opgeven.

Workshop: Werken met de knowledge graph voor cultuur

10:00 – 17.00 uur, Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

In deze interactieve workshop leer je je eigen collectie beter vindbaar maken. We weten dat ons publiek vooral op wie, wat, waar en wanneer zoekt. Het is daarom zaak om zo goed mogelijk aan te sluiten op die vragen. In NDE-verband worden daarvoor een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Wat kun je doen met informatie op (en het publieksbereik van) Wikipedia? Welke gemeenschappelijke terminologiebronnen kun je het beste gebruiken? En hoe doe je dat dan? Ervaringsdeskundigen van Netwerk Oorlogsbronnen, ModeMuze, Netwerk Zuiderzeecollecties, RKD, RCE, NDE en producten zoals Cultuurlink en Poolparty helpen je. Technische kennis is niet nodig voor deze workshop. We kunnen je vragen om eigen collectie-informatie mee te nemen zodat je daarmee aan de slag kunt.

Workshop: Indicatoren digitaal erfgoed

10.00 – 12.00 uur, Stichting DEN, Den Haag

Leer met indicatoren werken, breng je eigen indicatoren mee, zet je analyse om in acties.  Ongetwijfeld kun je het bouwen en benutten van digitale collecties prediken als passend bij de missie van je instelling. Maar wanneer doe je het goed? Heb je iets om in je jaarverslag op te nemen? Deelnemers krijgen uiterlijk 2 weken voor de workshop een lijst met 10 indicatoren en aanwijzingen hoe zij kengetallen kunnen verzamelen. Een ieder gaat  hiermee aan de slag en probeert het beeld zo helder mogelijk te krijgen. Jouw kengetallen neem je mee naar de workshop en vormen het materiaal waarmee we werken. Hebben we nu alles? Kunnen we onze resultaten vergelijken? Wat zeggen jouw kengetallen als je ze afpast aan gegevens van het Europeana Dashboard, het ENUMERATE onderzoek of de Boekman Cultuurindex?

Klik hier om je aan te melden

Workshop Webarchivering in Nederland

10.00 – 12.30 uur, Dordrechts Museum, Dordrecht

In deze workshop staat webarchivering in Nederland centraal. Diverse experts geven een beeld van het Nederlandse landschap van webarchieven (wie doet wat en waarom?) en belichten ook de rollen van de verschillende stakeholders (makers, bewaarders en eindgebruikers) en hun taken en verantwoordelijkheden. De centrale vraag hierbij is: Wat hebben we nodig om het heden te bewaren voor de toekomst, om zo een gat in ons digitale geheugen te voorkomen? Naast bijdragen van sprekers is er ook veel ruimte voor onderlinge discussie over de toekomst van webarchivering in Nederland.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden
(De aanmelding verloopt via de site van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, partner in het Netwerk Digitaal Erfgoed)

Workshop Webarcheologie: van opgraving tot e-depot

13.30 – 16.30 uur, Dordrechts Museum, Dordrecht

In deze workshop neemt Tjarda de Haan (Amsterdam Museum) u mee in de wereld van webarcheologie: niet met schep en borstel de grond in, maar met digitale technieken de sporen van het internetverleden blootleggen en reconstrueren. Hoe vind je verloren gegane digitale culturen terug? Hoe behoud je een belangrijk stuk internethistorie? En hoe stel je die vervolgens veilig voor toekomstige generaties? Tjarda deelt haar kennis en ervaringen met het ‘opgraven’ van de eerste virtuele community ter wereld (De Digitale Stad) en ze neemt u mee in het proces van webarcheologie, zodat u goed beslagen ten ijs komt als u zelf een dergelijk project wilt opstarten of uitvoeren.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden
(De aanmelding verloopt via de site van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, partner in het Netwerk Digitaal Erfgoed)